2021-01-18 12:04:39• hírek • Bede Emőke

Színes programkínálattal készülnek a magyar kultúra napjára Nagykárolyban

Fotó: visitcarei.ro
Fotó: visitcarei.ro
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. A napról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”. Végül a nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot és azóta évente megünneplik ezt a napot.

A Nagykárolyi Művelődési Központ, a Nagykárolyi Városi Könyvtár és a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság, a Gróf Károlyi Idegenforgalom-Népszerűsítő Központtal és a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniával együttműködve változatos programajánlattal ünnepli január 22-én a magyar kultúra napját. Mutatjuk, miből lehet szemezgetni:

  • Neves magyar írók és költők idézetei - kiállítás a könyvtárban
  • Retró magyar mesecímek  - kiállítás nagyszüleink, szüleink gyermekkorának könyveiből a könyvtárban
  • Mit olvastak anno? - 100 éves magyar könyvek kiállítása a könyvtárban
  • Koszorúzás Nagykárolyban a magyar kultúra kiemelkedő alakjainak emlékére
  • Képkiállítás híres magyar művészek munkáiból (festészet, szobrászat, építészet) a Károlyi-kastélyban 
  • A Karul Libris könyvesbolt Nagykároly képes monográfiájával ajándékozza meg az első 20 vásárlót, akik minimum 30 lej értékben vásárolnak a magyar szerzők munkáiból
  • A Nagykárolyi Művelődési Központ Facebook-oldalán lezárul az online magyar irodalmi szavalóversenyre való jelentkezés
  • Károlyi- kastély, 17 óra: Magyar és magyaros zenei szemelvények. Közreműködnek: Székely Alpár – hegedű, Czumbil Bernadette – zongora. Műsoron: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Hubay Jenő, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate és Vittorio Monti művek. Az eseményt megnyitja Szűcs József, a Nagykárolyi Művelődési Központ vezetője. Szaval Szolomájer Tímea, a  Nagykárolyi Művelődési Központ magyar színjátszó szakkörének oktatója.

Az eseményekre a belépés díjtalan! A maszk viselete és a távolságtartás kötelező!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: